Fumatul poate creste riscul de cancer, infarct sau accident vascular cerebral, poate cauza probleme in timpul sarcinii si, nu in ultimul rand, isi pune amprenta asupra pielii: o persoana care fumeaza zece sau mai multe tigari pe zi timp de zece ani are sanse mai mari de aparitie a efectelor nocive, sub forma imbatranirii accelerate a pielii (conform Academiei Americane de Dermatologie).
Exista situatii speciale in care persoanele sufera de anumite afectiuni ale pielii, ce pot fi agravate de fumat. De exemplu, psoriazisul (in special o forma aparte a acestuia, in care apar pustule pe talpi si in palme), eczema mainilor, hidradenita supurativa, lupusul eritematos cutanat. De asemenea, fumatul creste riscul de aparitie a ulcerelor picioarelor (rani profunde la nivelul pielii), mai ales la diabetici. In plus, chiar in conditiile unui tratament corect condus, ulcerele se inchid mai greu la fumatori.
Agresata de fumul de tigara si de gesturile specifice fumatorilor, pielea devine mai fragila si mai sensibila la alti factori din mediu: radiatii ultraviolete, extreme termice, vant etc. Si nu in ultimul rand, nu trebuie uitat riscul de aparitie a cancerului de buza (carcinom spinocelular), care este dublu la fumatori fata de nefumatori (intervin si alti factori cauzali).
Exista mai multe teorii, dintre care amintim:
Chiar si la persoanele care fumeaza de mult timp renuntarea aduce beneficii pentru piele, devenind cu atat mai evidente, cu cat creste perioada de abstinenta. Concret, se amelioreaza circulatia sangelui la nivelul pielii, aceasta fiind mai bine perfuzata si aprovizionata cu oxigen si nutrienti. Acest lucru se traduce printr-un aspect mai sanatos. Petele inestetice de pe degete se pot ameliora in timp. Alte modificari, de exemplu, ridurile profunde, pot fi subiectul unor interventii dermato-cosmetice. Se stie ca rezultatele diverselor proceduri (resurfatari laser, injectare de fillere etc.) sunt mai bune la pacientii care nu fumeaza sau nu mai fumeaza.
Sfatul specialistului
Totodata, un regim adecvat de ingrijire (fotoprotectie, creme bogate in retinol, vitaminele C si E, exfolierea blanda regulata a pielii, consumul de fructe si legume) poate contribui la atenuarea imbatranirii premature a tenului. Renuntarea la fumat ramane insa cea mai salutara masura pe care o puteti lua.
Cercetatorii de la Universitatea din Buffalo, SUA, au analizat legatura dintre consumul de fructe si legume si dependenta de tutun. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca fructele si legumele ar putea fi de mare ajutor in timpul sevrajului. In plus, cercetatorii au mai descoperit ca fumatorii care mananca fructe si legume au mai multe sanse de a se lasa de fumat. Iata, deci, ca aveti la indemana o solutie simpla pentru renuntarea la acest viciu.