Tot ce trebuie să știi despre peeling-ul chimic cu TCA

image

Peelingul chimic constă în îmbunătățirea și catifelarea texturii pielii feței sau a altor zone, prin îndepărtarea straturilor superficiale deteriorate, folosind o soluție acidă. Peeling-ul este indicat persoanelor cu riduri, pete cutanate, acnee sau cicatrici după acnee.

Peelingul nu poate înlocui un lifting chirurgical dar poate fi asociat cu acesta, în cadrul unor programe mai complexe de întinerire. La inceput veți detecta modificări subtile, un aspect mai luminos, mai sănătos al pielii iar odată cu continuarea tratamentului veți sesiza o îmbunătățire generală a texturii pielii.

Peeling-ul chimic: planificarea si pregătirea pentru peeling-ul chimic

În timpul primei consultații este foarte important să discutați cu medicul așteptările dumneavoastră; nu ezitați să puneți întrebări și să clarificați orice lucru vă îngrijorează cu privire la procedură. Medicul vă va explica toate detaliile procedurii, incluzînd riscurile si beneficiile, perioada de recuperare si costurile. Dacă ați suferit de herpes, nu uitați să specificați acest lucru medicului.

Medicul vă va informa asupra pregatirii care trebuie urmată pentru un peeling, dacă aceasta este necesară.

Pentru peelingurile pe baza de AHA sau TCA nu este necesară anestezia.

Acidul tricloracetic (TCA)

Peeling-ul cu TCA este utilizat pentru inlaturarea ridurilor (epidermale și dermale), restabilirea ovalului fetei, pentru tratamentul petelor pigmentare de diferită adîncime si nivelarea cicatricilor in diferite zone a fetei si corpului.

De regulă sunt necesare mai multe ședințe cu interval de la 7 la 14 zile pentru atingerea rezultatului dorit.

Este important să evitați expunerea la soare pe această perioadă. Veți putea folosi machiaj și să vă reluați activitatea în aproximativ 2 săptămîni.

Considerații:

• Efectuează un peeling mai în profunzime

• Pentru menținerea rezultatelor, pot fi necesare mai multe tratamente.

• Imediat după aplicarea pielea devine alb-sidefie apoi roșie

• Se produc cruste maronii cu maxim de intensitate la 48 ore

• după 2-3 zile crustele încep să cadă spontan, cu atenuarea progresivă în urmatoarele 10-14 zile.

• Pentru a îndepărta și înmuia "carapacea" feței se recomandă aplicarea de mai multe ori pe zi a unui unguent hidratant.

• FOARTE IMPORTANT: Protecția solară trebuie luată în considerare pentru cîteva luni.

Procedura:

Acidul tricloracetic se aplică la nivelul feței cu ajutorul unui bețisor cu vată, cu una sau mai multe treceri în anumite zone, pînă cînd pielea capătă un aspect alb-sidefiu de înghețare. În acest moment puteți simți o senzație de arsură, usturime care este suportabilă, tranzitorie și care este combătută prin ventilarea feței.

Un peeling pe bază de TCA pentru întreaga față nu durează mai mult de 15 minute. Două sau mai mute peelinguri TCA pot fi necesare pentru a obține rezultatele dorite, și acestea pot fi efectuate la intervale de cateva luni.

După cîteva minute pielea devine roșie, inflamată, edemațiată iar în cîteva ore față se acoperă de cruste maronii, cu maximum de intensitate la aproximativ 48 ore. Pentru a îndepărta senzația de " carapace" și a înmuia crustele se recomandă aplicarea de 2-3 ori pe zi a unui unguent antibiotic. Este interzisă smulgerea crustelor, ele trebuie lăsate să se înlăture spontan, deoarece se pot produce răniri cu formare de cicatrici. După 2-3 zile crustele încep să cadă spontan, cu dispariția lor în 10-14 zile dezvelind o piele fină cu o culoare roșie-roz care poate persista pînă la 3-4 săptămîni.

Reintegrarea în viața socială se face de obicei după în cîteva zile, imediat după ce s-a diminuat edemul și culoarea roșie a pielii. Pielea va fi destul de vindecată pentru a vă putea machiaj.

În anumite situații este recomandat un tratament antibiotic profilactic 5 zile postpeeling.

Este total interzisă expunerea directă la soare 2-6 luni postpeeling și este necesară folosirea cremei cu factor de protecție solară. Cu un peeling cu TCA protecția fata de soare se mentine dar nu este atat de stricta deoarece pielea nou formata este capabila sa produca pigment . cu ambele proceduri exista deasemenea posibilitatea modificarilor anormale de culoare. Pot apare puncte albe dar acestea vor dispare de la sine sau se pot trata cu usurinta. Persoanele care tind sa dezvolte reactii alergice sau vezicule datorita febrei, pot dezvolta un puseu acut.