Ce se intampla cu tenul nostru dupa 30 de ani?

image

Pe masura ce anii trec, pielea sufera o serie de modificari biochimice. Fenomenele care cauzeaza imbatranirea pielii sunt ireversibile ca si consecintele pe care acestea le determina la nivelul tesutului. Metabolismul de regenerare al epidermei incetineste, iar fibrele de sustinere de colagen si elastina se degradeaza. Datorita fortei gravitationale, deteriorarea fibrelor de colagen si elastina aduce dupa sine si riduri fine in jurul ochilor, riduri de expresie adancite la colturile gurii, riduri in zona fruntii.

Ceea ce intelegem noi prin imbatranire cutanata inseamna, de fapt, o degradare la nivel celular a tesuturile din derm, respectiv o incetinire a regenerarii acestora. In primul rand este sanatos sa zicem ca imbatranirea nu este nimic anormal, poate fi considerata o “involutie” normala a structurii tesuturilor cutanate.

Inceperea imbatranirii celulare a tesutului cutanat incepe sa se manfieste dupa varsta de 28-30 de ani. Atunci ar fi momentul sa apelam la specialistii cosmetologi din domeniu, pentru a preveni si incetini acest proces.

La orice varsta pielea este caracterizata de un aspect diferit ce se schimba impreuna cu corpul nostru. Iata, deci, ca si aceasta are nevoie de tratamente si produse personalizate.

Incepand cu varsta de 30 de ani, pielea isi pierde elasticitatea si capacitatea de a retine apa, iar ridurile sunt punctul culminant al acestui proces. Imbatranirea biologica este principala cauza a procesului degenerativ cutanat, formarea primelor riduri apare in urma miscarilor continue si involuntare pe care fata le face zi de zi, rezultand de aici ridurile de expresie. Daca mai adaugam cativa ani, in care probabil nu exista o ingrijire cosmetica corespunzatoare, pielea isi pierde capacitatea sa elastica de decontractie, luand astfel nastere ridurile profunde. Aceasta prima etapa de imbatranire a pielii, in general, se localizeaza pe frunte, in jurul gurii (ridurile naso-geniene) si intre sprancene. Uneori acest proces incepe chiar inainte varstei de 30 de ani, determinat si de factori externi (fumat, stres, poluare). Odata cu trecerea timpului, chiar si reinoirea celulara incetineste si se manifesta la suprafata printr-o piele terna, fara viata, printr-o textura neomogena. Intre timp, filmul hidrolipidic care reprezinta principala bariera a pielii se subtiaza datorita scaderii cantitatii de sebum, determinand deshidratare superficiala (la inceput) in tesuturile pielii. Astfel, productia de colagen si elastina scade, fapt ce implica pierderea elasticitatii si a fermitatii. Factorii de mediu extern (raze UV, poluare, stres, alimentatie deficitara) pun in miscare radicalii liberi ce contribuie la distrugerea principalelor componente ale dermei (elastina, colagen, acid hialuronic), inrautatind si mai mult situatia. Hidratarea stratului cornos al epidermei scade, reinnoirea celulara pierde din grasime iar derma se diminueaza.

Cateva sfaturi, la indemana oricui, pentru a amana cat mai mult procesul de imbatranire:

  • folositi creme cu FPS indiferent de vreme si circumstante;
  • apelati la tehnici de relaxare (meditatie, yoga etc.);
  • evitati pe cat de mult posibil mediul poluant si renuntati la fumat;
  • sportul moderat si constant va oxigena toate celulele corpului nostru;
  • consultanta cosmetica de specialitate (tratamente cosmetice regulate si ingrijire cosmetica zilnica).

Deoarece imbatranirea este un proces determinat genetic, acesta nu este reversibil si nu poate fi oprit prin nici un tratament “minune”, dar acesta poate fi incetinit!